Kui sulgeda silmad ja kujutada
ette suviseid maitseid, siis mis esmaselt meenuvad? Just sellised,
mis kindlasti seostuvad kesksuvise vabadus- ja õnnetundega?
Enamusele meenub koheselt maasikas, kuid järgmisena tuleb kindlasti
hernes. Selline mõnus ja mahlane, natuke magus. Miks mitte nautida
seda hurmavat maitset aastaringselt. Hernevõrsed annavad selleks
väga hea võimaluse. Võrsed maitsevad nagu hernes, mille suvel
kaunast nopid. Nad on rikkad vitamiinide ja mineraalainete poolest.
Samuti pungil klorofüllist. Juba 5 cm pikkuselt on nad väga
maitsvad ja väärtuslikud. Alates sellest hetkest on neid mõnus sööma hakata. 10 päevaselt on nad tublisti kasvanud ja mahlased. Nüüd sõltub juba Sinu soovist ja huvist katsetada, kui kiiresti neid sööma hakkad. Mida
vanemad ja tumerohelisemad, seda puisemad nad on. Toidu garneerimisel
on muidugi vanem köitraoga võrse efektsem.
Hernevõrsed sobivad hästi ka salatitesse, pestosse, smuutidesse või võileivale raputamiseks.
Isiklikust kogemusest võib öelda, et need on laste absoluutsed lemmikud.
Hernevõrsed sobivad hästi ka salatitesse, pestosse, smuutidesse või võileivale raputamiseks.
Isiklikust kogemusest võib öelda, et need on laste absoluutsed lemmikud.
Kirjeldus:
Kuidas kasvatada?
Mahekasvatuseks sobiv võrsete komplekt koosneb 500ml plastikkarbis olevast hernevõrsetele sobilikust kasvusubstraadist ja herneseemnetest (19-20g). Komplekt on mõeldud kodustes tingimustes endale maitsva vitamiinipommi kasvatamiseks.
Kauba kättesaamine:
1. Tellimus kuni 19,99 eurose ostuga SmartPosti pakiautomaati 2,4 eurot.
2. Tellimus alates 20 eurost TASUTA SmartPosti pakiautomaati.
3. Tellimus kuni 24,99 eurose ostuga Kuller 4 eurot.
4. Tellimus alates 25 eurost TASUTA Kuller.
1. Tellimus kuni 19,99 eurose ostuga SmartPosti pakiautomaati 2,4 eurot.
2. Tellimus alates 20 eurost TASUTA SmartPosti pakiautomaati.
3. Tellimus kuni 24,99 eurose ostuga Kuller 4 eurot.
4. Tellimus alates 25 eurost TASUTA Kuller.
Kuidas kasvatada?
1. Ava karp ja pritsi käsipritsiga herned korralikult märjaks (kastekannuga kastes võib veega seemned ja mulla kogemata paigast nihutada
)
2. Pane kaas raskuseks uuesti peale ja aseta karp sooja ja pimedasse kohta. Temperatuur peaks olema üle 22 kraadi, et idanemine kulgeks soovitud tempos. Kaas on vajalik selleks, et seemned idaneksid ja juurduksid ühtlaselt ning säiliks niiske kasvukeskkond.
3. 24 tunni pärast kontrolli, kas niiskustase on piisav. Vajadusel piserada uuesti veega. Hernes vajab idanemiseks korralikku niiskust. NB! Ära üle kasta, sest muidu võib tekkida hallituse oht.
4. Pane uuesti kaas peale ja aseta karp pimedasse.
5. 48 tunni pärast kontrolli niiskustaset ja vajadusel kasta. Nüüd ära enam kaant peale pane ja aseta pimedasse. Vajalik oleks, et seal pimedas ja soojas kohas pääseks hallituse vältimiseks õhk liikuma. Katsetamise eesmärgil ja ühtlasema juurdumise jaoks võid kaane veel 12 tunniks peale jätta, kuid kontrolli kindlasti, et ei hallitaks.
6. 72 tunni pärast peaksid valged võrsealged juba paistma. Nüüd pole muud, kui kontrolli niiskustaset ja tõsta karp valguse kätte. Muidugi võivad võrsed ennast ilmutada ka varem või hiljem. Sõltub temperatuurist. Nüüd on Sinu otsustada, millal oma võrsetele valgust annad.
7. Võrsed vajavad ööpäevas vähemalt 12 tundi valgust. Kas loomulikku või kunstvalgust. Väga hea on päike. Samas, parim temperatuur on 19-21 kraadi. Kui on liiga palav hakkab hernes kaotama magusust ja liiga jaheda temperatuuriga võib hakata kaduma mahlasus.
8. Kindlasti tuleb kasvupinnas hoida niiske. Nüüd saab juba kasta ka kastekannuga. Niiskustaset oleks vaja kontrollida vähemalt kaks korda päevas. Mida rohkem päikest, seda kiiremini pinnas kuivab.
9. Hernevõrsetelt on võimalik saada ka teine saak. Selleks oleks vaja jälgida, kust võrset lõigata. Varrel on mulla lähedal üks väike kühm, millest kasvaks hiljem leht. Sellest natuke kõrgemal on juba väike leheke. Kui soovite teist saaki, on vaja lõigata selle lehe kohalt. Samas vajaksid võrsed teise saagi jaoks lisaväetamist. Selleks sobib hästi ka meie poolt pakutav Biohuumuse kontsentraat mahekasvatuseks.
Edasi on vaid igapäevane puhas rõõm taimede kasvamisest ja nende võrratust maitsest.
2. Pane kaas raskuseks uuesti peale ja aseta karp sooja ja pimedasse kohta. Temperatuur peaks olema üle 22 kraadi, et idanemine kulgeks soovitud tempos. Kaas on vajalik selleks, et seemned idaneksid ja juurduksid ühtlaselt ning säiliks niiske kasvukeskkond.
3. 24 tunni pärast kontrolli, kas niiskustase on piisav. Vajadusel piserada uuesti veega. Hernes vajab idanemiseks korralikku niiskust. NB! Ära üle kasta, sest muidu võib tekkida hallituse oht.
4. Pane uuesti kaas peale ja aseta karp pimedasse.
5. 48 tunni pärast kontrolli niiskustaset ja vajadusel kasta. Nüüd ära enam kaant peale pane ja aseta pimedasse. Vajalik oleks, et seal pimedas ja soojas kohas pääseks hallituse vältimiseks õhk liikuma. Katsetamise eesmärgil ja ühtlasema juurdumise jaoks võid kaane veel 12 tunniks peale jätta, kuid kontrolli kindlasti, et ei hallitaks.
6. 72 tunni pärast peaksid valged võrsealged juba paistma. Nüüd pole muud, kui kontrolli niiskustaset ja tõsta karp valguse kätte. Muidugi võivad võrsed ennast ilmutada ka varem või hiljem. Sõltub temperatuurist. Nüüd on Sinu otsustada, millal oma võrsetele valgust annad.
7. Võrsed vajavad ööpäevas vähemalt 12 tundi valgust. Kas loomulikku või kunstvalgust. Väga hea on päike. Samas, parim temperatuur on 19-21 kraadi. Kui on liiga palav hakkab hernes kaotama magusust ja liiga jaheda temperatuuriga võib hakata kaduma mahlasus.
8. Kindlasti tuleb kasvupinnas hoida niiske. Nüüd saab juba kasta ka kastekannuga. Niiskustaset oleks vaja kontrollida vähemalt kaks korda päevas. Mida rohkem päikest, seda kiiremini pinnas kuivab.
9. Hernevõrsetelt on võimalik saada ka teine saak. Selleks oleks vaja jälgida, kust võrset lõigata. Varrel on mulla lähedal üks väike kühm, millest kasvaks hiljem leht. Sellest natuke kõrgemal on juba väike leheke. Kui soovite teist saaki, on vaja lõigata selle lehe kohalt. Samas vajaksid võrsed teise saagi jaoks lisaväetamist. Selleks sobib hästi ka meie poolt pakutav Biohuumuse kontsentraat mahekasvatuseks.
Edasi on vaid igapäevane puhas rõõm taimede kasvamisest ja nende võrratust maitsest.